Ευχές!

Posted · Add Comment

Πόσες ευχές είναι αρκετές; Ποιος ξέρει; Υπάρχει πάντα για τον καθένα μας μια ευχή, που περιμένει την πραγμάτωσή της. Αυτό είναι το υπέροχο, όμως, με τις ευχές: όσες κι αν έχεις πάρει και όσες κι αν έχεις δώσει, πάντα υπάρχουν καινούριες που περιμένουν πρόθυμες  να κομίζουν ελπίδα.

Τι ευχόμαστε συνήθως;

Υγεία πάνω από όλα, σωματική και ψυχική, αναντικατάστατη συνθήκη που πάνω της ακουμπούν τα επόμενα. Πως διασφαλίζεται τούτο το αγαθό; Όχι άκοπα, όχι αυτονόητα. Με φροντίδα μεθοδική και αγόγγυστη. Στη διατροφή, στον καλό τον ύπνο, στις γεμάτες χαρά στιγμές. Στους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας, που δεν είναι σπάνιοι και συνήθως πολύ πιο κοντά από κει που ψάχνουμε. Στην προστασία του κοντινού και τον σεβασμό του δίπλα. Στη φροντίδα του αδύναμου και στην αγάπη του εαυτού. Στην αλήθεια των λόγων και στην συνέπεια των έργων. Στη ζεστασιά του άλλου, στην αμεσότητα.

Ευημερία; Ναι. Βασισμένη στην τιμιότητα και την πρόοδο, στην ικανότητα και στον κόπο, στην δικαιοσύνη και την ποιότητα. Αλλιώς γίνεται ευτελής και ανάξια απόλαυσης.

Πνευματική ανάταση, που κατακτιέται με δουλειά και καλλιέργεια. Με επιλογές εκλεκτές από το άνθος της λογοτεχνίας ,της ποίησης, της μουσικής. Με συναναστροφή σημαντικών ανθρώπων που πάνε τη σκέψη παραπέρα. Με κινηματογράφο που μας ωθεί να σκεφτούμε, να νιώσουμε, να αισθανθούμε. Με τέχνες ευγενείς, καρπό δουλειάς ακάματων ανθρώπων, που θυσιάζουν χρόνο και απολαύσεις στο βωμό της δημιουργίας. Με αισθητική.

Xαρά, που μην την ψάχνεις στα μεγάλα, αλλά στα μικρά. Στο σώμα που ξαπλώνει δίπλα σου, όταν κι εσύ κοιμάσαι. Στα μάτια που σε κοιτούν, όταν μιλάς, και κλείνουν την οθόνη. Στο χεράκι που θα αγγίξεις και θα έχει βγει από σένα. Στο ζωάκι που περιμένει να γυρίσεις. Στη ζεστασιά του σπιτιού. Στη ραστώνη της ξεκούρασης. Στη θλίψη που θα αφήσεις πίσω όταν θα επιλέξεις την ζωή.

Στον φίλο.

Ευτυχία, που έρχεται αν αφήσεις το φως να μπει στη ζωή σου και απομακρύνεις το άσχημο, το ποταπό, το ολίγιστο. Ό,τι και να ‘ναι αυτό.

Καλή Χρονιά!

 

Καλή χρονιά και ευχές