Ασκήσεις Στωικότητας και Σοφίας σε μέρες πανδημίας!

Posted · Add Comment

Οι ώρες δύσκολες. Και πολλές. Που μερικές φορές όσο εφευρετικός και να γίνεις, δεν περνούν. Οι καταστάσεις πρωτόγνωρες και παντού. Οι πληροφορίες καταιγιστικές. Αριθμοί και αγωνία χωρίς σταματημό. Νιώθεις μικρός και ανήμπορος μπροστά στην πιθανότητα ανθρώπινης απώλειας που σε περιτριγυρίζει.

Και ξαφνικά το «μην» εγκαθίσταται στη ζωή σου. Μην πλησιάζεις, μην αγγίζεις, μην κυκλοφορείς, μην αγκαλιάζεις. Για να ζήσεις. Για να αγαπάς. Για να βοηθήσεις.

Πόση αντίφαση κλεισμένη σε μία λέξη. «Μην». Και όλα αυτά που προσπαθούσες σ’ όλη σου τη ζωή; Να πλησιάζεις, να αγγίζεις, να αγκαλιάζεις, να φιλάς, για να αγαπάς… Πως να συγκρατήσεις την ροή μια ζωής; Πώς να ελέγξεις την τάση του ανθρώπου για κοντά; Πως να εγκαταστήσεις μέσα σου τόση αντιφατική πληροφορία για να δείξεις την έννοια σου, το ενδιαφέρον σου, την αγάπη σου.

Και το σπίτι; Που ξαφνικά το νιώθεις φυλακή; Που τόσα βράδια το λαχταρούσες γυρνώντας από τη δουλειά. Που με τόση φροντίδα έχεις διαλέξει εκείνη τη ζωγραφιά απέναντί σου και που τώρα βαρέθηκες να βλέπεις… Το σπίτι που τόσους φίλους έχει δεχτεί και τόσα βράδια θαλπωρή σου έχει δώσει. Γιατί τώρα γίνεται βαρύ; Γιατί τώρα νιώθεις οι τοίχοι να πλησιάζουν, όπως έχεις δει σε εκείνο το θρίλερ.

Και όλο αυτό το πρωτόγνωρο μοιάζει να μην μπορείς να το διαχειριστείς. Όση λογική κι αν βάζεις, όση ελπίδα κι αν βλέπεις σε εκείνο το νεογέννητο που δεν φέρει τον ιό. Σε εκείνη τη γιαγιά που τα κατάφερε στα 92 και δεν πέρασε στην άλλη όχθη και σε εκείνους τους ανθρώπους που ψάχνουν ολημερίς για το εμβόλιο.

Μόλις βρεις την ελπίδα κράτα τη, μπορείς! Η Ελπίδα είναι το αντίβαρο στη βαριά αίσθηση της ευθραυστότητας μας, λέει ο Εριχ Φρομ.

Σκέψου τη γη που ανασαίνει και την ησυχία που είχες ξεχάσει. Σκέψου τη νιότη που δεν απειλείται και την άνοιξη που θα μπορείς να την ζήσεις ξανά του χρόνου. Σκέψου, είσαι τυχερός που έχεις το σπίτι σου που μπορεί να σε προστατεύσει. Δες τους ανθρώπους μέσα σ’ αυτό με καινούργια ματιά ξαναγνώρισε τους. Συγκεντρώσου. Πάρε αποφάσεις. Κάνε επιλογές.

Ονειρέψου την επόμενη μέρα, που το κοντά δεν θα είναι επικίνδυνο και η αγκαλιά θα είναι αυτή που ξέρεις. Που όλος ο κόσμος θα έχει νιώσει σαν και σένα. Θα έχει φοβηθεί, θα έχει κλάψει, θα έχει βαρεθεί, θα έχει γκρινιάξει θα έχει επιθυμήσει, θα έχει ανυπομονήσει. Και δεν θα νιώσεις μόνος.

Γιατί ξέρεις ότι δεν ήσουν ο μόνος ήσουν όλοι. Είσαι όλοι. Είσαι ο κόσμος, που τώρα ξαφνικά φάνηκε τόσο μικρός. Και η ζωή θα είναι εκεί και θα περιμένει να ξαναρχίσει. Γιατί έτσι είναι η ζωή. Είναι εκεί και σε περιμένει. Και η χαρά και η γέννηση και το γέλιο και το φιλί και η αγκαλιά και κείνος και κείνη και ο άλλος. Και το μαζί δυνατό όσο ποτέ! Η ζωή είναι εκεί. Και περιμένει…

Η καρτερικότητα και η Σοφία ας επικρατήσει…

και οι καρποί πολιτισμού ας μας συντροφεύουν…

Μερικοί από αυτούς:

Τα μοναδικά βιβλία του Gabriel Garcia Marquez

Οι εκπληκτικές παραστάσεις όπερας στο Metropolitan opera org.

Το ποιοτικό εγχώριο θέατρο (παραστάσεις θεάτρου Πορεία online, Εθνικό Θέατρο)

και τόσα άλλα!

Αναφορά στο βιβλίο του ‘Εριχ ΦρομΗ Επανάσταση της Ελπίδας“, 1968.